Afkorting |  Demo |  Blog |  Vragen |  Links
Afkorting blog

Dit moet je weten over sms-afkortingen

Sms-afkortingen komen tegenwoordig zo vaak voor dat ze een geheel eigen taal lijken te zijn. Er zijn er waarschijnlijk genoeg om een ??woordenboek te vullen! Hoewel je bekend bent met wat sms-jargon, ben je niet de enige als je een paar acroniemen hebt gezien die je verbijsteren. Maar wat zijn deze afkortingen überhaupt? In dit artikel lees je er alles over!

Sms-afkortingen zijn eenvoudigweg verkorte versies van een woord of zin. Ze worden vaak gebruikt in sms-berichten waar de ruimte om je boodschap over te brengen beperkt is. Je hebt maar 160 tekens om mee te spelen in een sms-bericht - meer en je zult uiteindelijk meerdere sms-berichten verzenden. En afhankelijk van je mobiele sms-abonnement betaal je mogelijk per sms. Dus als je de tekenlimiet overschrijdt, zelfs door een een paar woorden kost je het dubbele. Daarom begonnen mensen ooit met het gebruik van de sms-afkortingen!

Afhankelijk van hoe oud je bent, herinner je je misschien de begindagen van sms'en toen een online casino Nederland nog niet legaal was, voordat voorspellende tekst iets werd. Het vinden van een bepaalde letter op het toetsenbord van een mobiele telefoon was enigszins vervelend; je moest vaak meerdere keren op een knop tikken om bij de juiste letter te komen om een ??woord te spellen. Daarom begonnen gebruikers van mobiele telefoons tekstafkortingen te gebruiken.

Tegenwoordig is het veel gemakkelijker om een sms-bericht te typen op het toetsenbord van een smartphone. Maar sms-afkortingen worden op grotere schaal gebruikt dan ooit tevoren. En niet alleen door jongere generaties die dag in dag uit teksttaal gebruiken. Tweederde van de volwassenen gebruikt tekstafkortingen (en zeven op de tien gebruikt ook acroniemen in e-mail).

Sms-afkortingen zijn handig voor iedereen die beknopt moet zijn bij het communiceren via sms-berichten. Bedrijven zouden ze ook zo nu en dan moeten gebruiken om relevant te blijven. Door de afkortingen te gebruiken, kun je meer inhoud in je sms-bericht passen en kun je tijd besparen, omdat je niet elk woord volledig hoeft uit te typen. Het is op zijn minst essentieel om te weten wat enkele van de meest populaire tekstafkortingen betekenen, zodat je op de juiste manier kunt reageren.

Toch worden de sms-afkortingen niet alleen meer in sms'jes gebruikt. Vandaag de dag maken we inmiddels ook in whatsapp-berichten gebruik van deze afkortingen. Waarom we dat doen? Nou, het antwoord is heel simpel: het bespaart tijd. Bovendien kennen de meeste mensen de sms-afkortingen inmiddels wel en zijn ze daarom op de hoogte van hun betekenissen. Zo kun je gemakkelijk tijd besparen terwijl je toch nog je verhaal goed overbrengt op de ontvanger van je appje.

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel afkortingen die in sms'jes en appjes gebruikt worden. Over het algemeen komen ze uit het Engels en worden ze dus inmiddels ook in het Nederlands gebruikt. Hieronder noemen we een paar van de populairste sms-afkortingen:

LOL: Laughing out loud (hardop lachen)
IMO: In my opinion (naar mijn mening)
OMG: Oh my god (oh mijn god)
IDK: I don't know (ik weet het niet)
TBH: To be honest (om eerlijk te zijn)
Homepage Afkorting

Blog